poniedziałek, 14 listopada 2016

MUCHOMOREK

Hejka ♥♥♥
Dzisiaj napiszemy o grzybie, a tak dokładnie o muchomorze sromotnikowym / zielonawym (Amanita phalloides (łac.Vaill. ex Fr.) Link). Jest to bardzo ale to bardo śmiertelnie trujący dla ludzi grzybek jest niezwykle niebezpieczny, ponieważ często jest mylony z kanią, która jest grzybem jadalnym.
Występuje na terenie całej Polski i jest pospolity. Posiada toksyny, które mogą doprowadzić do śmierci człowieka nawet po dwóch dniach od spożycia.Podczas zbierania grzybów należy zwrócić uwagę na kilka cech, które umożliwią nam rozpoznanie tego trującego gatunku:
1.Kania jest zwykle o wiele większa.
2.Kapelusz kani ma łuszczące brązowe elementy które można zetrzeć, a kapelusz muchomora jest zazwyczaj gładki choć czasami bywa lekko włóknisty.

3.Na dole trzonu u kani jest zgrubienie (bulwa ale bez pochwy) muchomor ma tak zwaną pochwę czyli jest w otoczce.

Nieprawdą jest że jeśli grzyb jest gorzki to można go jeść,ponieważ muchomor zielonawy jest smaczny i ma przyjemny zapach!!!


ROZRÓŻNIENIE KANI OD MUCHOMORKA
(http://r-scale-71.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/e034fb6b66aacc1d48f445ddfb08da98/fa74ac20-e785-11e1-b1c4-0025b511226e.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360&quality=80)
 (: od małego do wielkiego :)
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/2011-10-26_Amanita_phalloides_(Fr.)_Link_177883.jpg)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz